Friday, July 27, 2012

CAPD

Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis


CAPD (Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis) adalah salah satu alternatif bagi rawatan sakit buah pinggang. Kaedah ini merupakan rawatan yang sedang mak jalani. Apakah ia CAPD?

C Continuous Dialysis carries on all the time.

A Ambulatory Unlike Haemodialysis you can move around as
    normal and carry out your daily activities.

P Peritoneal An enclosed layer of tissue where Dialysis takes place.
   The Peritoneal surrounds your intestines.

D Dialysis Dialysis removes waste products from your blood.

Ia adalah salah satu kaedah modaliti dialisis. Kaeadah ini memerlukan cecair dialisis dimasukkan ke dalam rongga peritoneal di ruang abdomen melalui tiub khas (Tiub tenckhoff) yang dimasukkan secara kekal melalui prosidur pembedahan kecil. Selaput atau membran yang menyelaputi abdomen (peritoneum) membolehkan bahan kumoh dan cecair yang berlebihan menyerap daripada darah ke dalam cecair dialisis. Cecair ini kemudiannya dibuang dari badan secara berkala.


Di dalam 'Continuous ambulatory peritoneal dialysis' (CAPD) pesakit menyambungkan beg mengandungi cecair dialisis (diantara 2 hingga 3 L) ke tiub tenckhoff untuk disalurkan ke dalam rongga abdomen. Cecair dialysis dibiarkan di dalam rongga ini selama 4 hingga 6 jam, dan dikeluarkan dari abdomen dan digantikan dengan cecair dialysis yang baru. Bagi mendapatkan dialysis yang mencukupi 4 atau 6 kali pertukaran cecair dialysis diperlukan dan dilakukan secara manual setiap hari. Kandungan Cecair dialysis terdiri daripada campuran pelbagai jenis garam dan gula (glukosa). Kepekatan kandungan gula dalam cecair dialysis menentukan kadar penyerapan (ultrafiltration) pengeluaran cecair daripada pesakit.

Cecair dialysis terdiri daripada campuran pelbagai jenis garam dan gula (glukosa). 

Sebelum menjalani rawatan di rumah, perlu menjalani kursus pengendalian CAPD di hospital dengan bantuan oleh seorang jururawat khas untuk mengajar kaedah rawatan yang tepat. Setelah lulus kursus, sebuah bilik khas yg bersih diperlukan di rumah. Selalunya 4 kali sehari diperlukan untuk rawatan ini. Setiap sesi mengambil masa lebih kurang 30 minit hingga 1 jam. Mak kata ia tidak menyakitkan dan mak bebas bergerak dan badan mak semakin sihat kerana dialisis 4 kali sehari dibandingkan hemodialisi seminggu hanya 3 kali. Mak juga boleh minum air lebih sket asalkan seimbang air dalam badan dan tidak berlebihan. Apa yang anak-anak mak harapkan semoga mak tabah hadapi dugaan Allah. Harap mak sentiasa sihat... InsyaAllah :)

No comments:

Post a Comment

mY MEmoRieS


Ingatan Untuk Mu... Ingatan Untuk ku

Ingatan Untuk Mu... Ingatan Untuk ku