Friday, April 24, 2009

DOA UNTUK KEKASIH DARI WANITA



Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...


Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ke tepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...
Tetapi ya Allah..
Seandainya telah Engkau takdirkan...
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh dari pandanganku..
Luputkanlah dia dari ingatanku..
Dan peliharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangnya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...
Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan...
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang jadi pemeliharaanku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan dari hamba-Mu yang daif ini...
Janganlah Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah...
Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan peliharalah kami dari azab api neraka...

Amin...Amin... Ya Rabbal'alamin.

Monday, April 20, 2009

Di Sebalik Tangisan

KENAPA KITA MENANGIS?
Dari sudut sains, tangisan berguna kepada deria penglihatan, membasahkan dan melincirkan bebola mata serta memudahkan pergerakan buka dan katup pelupuk. Namun, manusia satu-satunya makhluk yang dipercayai menangis atas sebab emosi, sama ada sedih atau gembira...
Bayi, sering dikatakan menangis. Bayi tidak mampu bercakap dan menggunakan tangisan untuk berkomunikasi dan menyuarakan kehendaknya.
Tangisan mempunyai impak positif kepada psikologi. Perbuatan memendam perasaan dan enggan mengeluarkan air mata akan memberikan kesan negatif kepada tubuh. Jika kita menyorokkan perasaan, tubuh akan terdedah kepada masalah fizikal dan emosional... So.. menangislah... Tetapi, jika mahu menangis untuk menenagkan perasaan, adalah tidak mujarab melakukannya dengan memotong bawang atau menyapu minyak angin Cap Kapak...
Air mata juga dikeluarkan dalam insiden rutin harian kita, tanpa apa-apa pencetus emosi. Contonhya, kita akan menangis apabila mata dimasuki bendasing atau ketika mengupas sebiji bawang. Tatkala itu, air mata digunakan untuk mengeluarkan habuk atau anasir pengganggu yang tersekat di pelupuk. Tangisan ini tidak memberikan efek psikologi.
Perbuatan suka menangis berlebih-lebihan boleh pula memudaratkan... Ia mampu mengganggu struktur dan sistem neurotransmiter otak. Ia akan menjejaskan pembelajaran dan fungsi mengingat otak...
Selain itu, perbuatan ketawa dengan bersungguh-sungguh kerana terlalu gembira juga boleh mengeluarkan air mata. Hal ini kerana pergerakan otot muka ketika ketawa merangsang kalenjar lakrimal .(teringat time belajar BIO - Anatomi & Fisiologi Manusia dgn Dr.Effendy dulu). Situasi ini sama ketika kita menguap...
Air mata yang mengalir bukanlah sekadar cecair jernih, hanya diseka buang tanpa menyimpan apa-apa rahsia di sebaliknya. Tangisan turut mempunyai sumbangan penuh berharga kepada fizikal dan psikologi manusia - dengan menangis, kita mempelajari tentang suka dan duka di dalam dunia. Maka menangislah jika mahu, seperti kata bijak pandai, mereka yang tidak tahu menghargai tangisan tidak akan tahu menghargai ketawa...



" Tangisan Melegakan Keresahan, Walaupun Tidak Mampu Untuk Melenyapkan Segala Masalah..."

TAHNIAH 1A


19 April 2009


Ha... nilah ganjaran yang kami terima... Hehehe... Anugerah Kebersihan & Keceriaan Kelas SKRKBB1 pada minggu ini... Bagi kategori Tahap 1, kelas 1A telah diumumkan sebagai pemenang... Murid2 aku bukan main suka lagi... Tapi x taulah sampai bila boleh kekalkan kejuaraan ini... Apa pun kami sangat happy... Kelas paling bawah muncul juara... Bangga lah jugak... InsyaAllah kami akan cuba yang terbaik untuk kekalkan kejuaraan ini... InsyaAllah...





Alhamdulillah.... Yes!!! Kami
berjaya....
Terima kasih daun keladi...
Harap-harap berjaya lagi...



Friday, April 17, 2009

REMAJA KITA

CAMPUS LIFE...


Friends, Hope 2 C U Soon...



TO MY FRIENDS...

Dearest Friends, this is goodbye
Bravely I smile, but silently I cry,
My eyes are heavy-so-full of dew-
Just because I think of you.

The years we were together are
The joys we've shared, the things we've done
Not to be a memory fade
But an everlasting jade.

For 5 years we met in Mersing
In a school, in a class, at the field, camping together
Whenever I think of these, my dear,
I feel sad, and fight my fear.

5 years and so short they seem,
A fleeting glance, a passing dream.
Now, when at the sky I stare;
I see no clouds, I see you there


But, oh, is this the last goodbye?
For the years fold gently by.
We will never ever meet once more?
To smile, to laugh, just like before?

My friends, my pupils, my dearest all,
As the little plants grow, and the little ones fall, Please, oh please! Think of me, that's all.



"SAMPAI BERTEMU"

MISS YOU.......



Cherished


Saturday, April 11, 2009

PICKLING


PEKA (SCIENCE PRACTICAL WORK ASSESSMENT)

Baru2 ni ada wat PEKA Science Year 6... Watlah pasal pickling... Bukan main seronok student aku kat 6 Dedikasi tu... Bersemangat... Bawak betik, mangga... Hem terliur aku dibuatnya... Ada plak yang sanggup mintak betik dari rumah makcik yang dok berjiran ngan sekolah... Bukan reti nak kongsi 3,4 biji dimintaknya... Baik pulak makcik tu bagi...
















Sesi menjalankan experiment pun bermula... Aku pantau jer.. Kdg2 risau gak tgk budak2 main pisau... Terutama boys... Alih2 aku jgk yang kupas kulit... Tukang potong buah2 tu...
Seronok tgk they all bersungguh-sungguh... Mcm2 gaya... Yang aku suka tgk... mereka bekerjasama... Teringat cerita kartun kegemaran anak sedara aku Ejah... Wonder Pets...
" Apa yg penting???

Hasil mangga yang telah siap dipotong

Ada laks lupa nak bawak cuka... Hem sasarannya kantin sekolah... Pergi pulak mintak cuka ngan makcik kantin... Tulah..aku dah pesan suruh bawak..LUPA!!! Yg bawak gula... Hem..berkilo2... Mcm nak kenduri dibuatnya...

Ha.. Kat bawah ni gelagat dia org tgh jalankan aktiviti...


Ni student aku paling kepo... Kimi namanya... Hem.. Keja memang bagus... Bab mulut pun tak usah nak cakaplahhhh..

Ini Hafizuddin... Kdg2 panggil dia Joyah... Bukan tgn jer bergerak.. Mulut pun bukan main sama laju.... Tapi kalau tak ada mereka sunyi plaklah kelas tu....


Inilah salah satu hasil "pickling" yang telah disiapkan oleh mereka... Nak rasa??? Berani ke??? Dijamin halal... Tapi apa yg penting kebersihan tu yang diutamakan... Cara penyediaan dijamin 100% suci lagi bersih... :0)

Friday, April 10, 2009

Round2 Penang

14 Mac 2009
(Sampai juo aku ke Penang pada pg 15 Mac, 4.00am.. Sempat lg bakal pengantin dtg jemput kat terminal Butterworth)

Cuti kali ni aku ke Penang.. Sebenarnya nak penuhi undangan X h'mate aku kat Mersing dulu... Emilia Yahya... 15 Mac selamat dia diijabkabulkan ngan Prince Charmingnya... Famili Emy cukup sporting... Tak janggal kami org asing ke rumah mereka di Kepala Batas...
After majlis, mlm tu jgk pasangan pengantin baru ni bwk aku ngan Aida (h'mate aku paling ceria) g pekena Char Kuey-Tiow... Then kami round2 Penang... Beli jeruk sekali... Hemm..X taulah bila lg bleh ke sana...


Ni time Emy kat kedai pengantin... Br pah siap make up.. Hemm.. Wajah ceria nak melangkah ke alam baru... Gerbang perkahwinan..



Sekitar Majlis Selepas Akad Nikah kat umah Emy..(Akad nikah kat masjid..X ada gmbr time tu)


Round2 Penang

Ni time g Balik Pulau.. Rehat jap kat park kebun buah2an...


Amik pengalaman naik feri....

KE BUKIT BENDERA???

( Ayu, Emy, Aida)

Monday, April 6, 2009

1 Arif In Progress...

Welcome....
4 April 2009....

Ptg Sabtu tu... Aku tekad g sekolah... Nak wat sesuatu kat kelas 1 Arif... Aku nak pujuk mood aku yg betul2 tertekan... Nasib tak giler... Huhuhu... Nak mengajar..aku kena ceriakan kelas aku dulu... Baru aku ada mood...Bukan senang nak pujuk hati yang tengah sedih... Siapa lg yang nak tolong pujuk kalau bukan diri sendiri... Dah jadi pael aku... time sedih... Aku suka wat keja sampai aku rasa letih..Malas nak pikir hal2 merumitkan hidup..hal2 manusia yg bermacam2 lagaknya... Better aku buat sesuatu yg menggembirakan...

2 hari aku dgn bantuan famili yg sentiasa memahami, kerah tenaga nak ceriakan kelas aku tu... Aku selalu tanya pendapat mereka... Bg aku..famili aku adalah sesuatu yg amat berharga dlm hidup aku... Mereka tak pernah buat aku keseorangan... Sentiasa menolong time diperlukan... Kdg2 kasihan jgk mereka bila bersungguh2 tolong aku... Termasuk kakak ipar aku...

Jom tgk kelas 1 Arif yg dlm proses nak jadi kelas... Huhuhu... Kasihan budak2 KIA tu kan... Dah lah lemah..dpt laks kelas yg tak terurus... Biarlah korbankan sedikit masa utk mereka... Utk anak didik aku jgk... Ank Melayu... Aku org Melayu...tolonglah org Melayu kan???

1 Arif... Berilah aku sedikit lg masa utk bantu penghuninya mengenal huruf...tahu membaca dan menulis... Tu azam aku utk thn ni... Hrp2 dimakbulkan Allah... Jom tgk kelas 1 Arif... Belum siap sepenuhnyalah..ada mcm2 lg dlm kepala ni utk 1 Arif ni.... Wat sket2... Teringat kata2 Dr kesayangan aku kat U dulu.. Prof Madya Dr.Effendy... "Plan your work...Work your plan..."


Haa... Ni org kuat aku... Hehehe... Dia org pun join sama... Tolong sama tau... Tlg memeriahkan suasana... Tolong mak sedara dia ni jd lebih putar alam jadinya....






Ok tak??? Bolehlah utk permulaankan??? Pah settle hal ni... Tugas utama aku adalah ajr mereka samapai pandai membaca... Tiada lg buta huruf.... Cheee...wah!!! Yalah tu... InsyaAllah... Kalau diizinkan... Aku cuma merancang..tuhan yg menentukan...


Chayoo!!! Chayooo!!! CHAYOOOOOOO!!!

1 Arif

Assalamualaikum...

Dah lama tak update blog ni... Bz lah katakan... Nasib aku seorang guru biasa...
Saat yang aku nantikan akhirnya muncul jugak... Walaupun selama ini jadi teka-teki siapa yang bakal memegang kelas 1 Arif di SKRKBB1, hati kecil aku ni tetap yakin yg aku pastinyer akan jd guru kelas utk kelas baru tu... Tanggal 22 March 2009 ngan rasminya aku dinobatkan sebagai guru kelas 1 Arif... Huhuhu... Suka ker aku ni??? Actually aku dah bersedia kot dari segi mental dan fizikal...

Bukan aku nak menolak tugas... Tapi yalah... Bukan mudah nak hadapi Budak2 KIA... Pening, tension...takut.. mcm2 lg lah yg bermain dlm kepala dan jiwa aku ni... Bukan aku tak ada pengalaman sebagai guru kelas tahun 1... Tapi nak ajr mereka membaca... Uhhhh... betul2 memerlukan kesabaran yg cukup tinggi... Aku ni bukan cikgu BM... Mcm mana ni???Tapi tak pelah...Aku terima jgklah sebagai cabaran... Syukur Cikgu Amin, GB aku byk bg support dan tunjuk ajar serta kongsi pengalaman mengajar dgr aku... Thanks sir....


Hem.. nak tgk kelas yg diamanahkan kat aku???Tambah tension tau bila dpt kelas macam tokang pecah... Mak oiii...Apa aku nak buat ngan kelas yg tak rupa kelas ni... Nak belajar environment mestilah kondusif... Kalau tak????Ya Allah... Kuatkanlah semangat hamba mu ini... Masa ajerlah yg menjawab... Hemm... jom tgk keadaan kelas aku at 1st aku melangkah ke kelas ini....




So... What should I do??? Tak boleh jadi ni... Cekalkanlah hati Ayu... Baiki sket2... Janji biarlah kelas tu ruper kelas ya takkkk.... Wat sket2... InsyaAllah...

May Allah bless me....


mY MEmoRieS


Ingatan Untuk Mu... Ingatan Untuk ku

Ingatan Untuk Mu... Ingatan Untuk ku

National Geographic POD