Friday, May 8, 2009

Dunia Kampus

1999-2002

Pada awalnya aku agak bingung bagaimana nak mulakan hidup sebagai siswi... Org kata dunia kampus seronok... 1st time tiba di hostel, mati kutu jugak aku. Tapi yang seronoknya kawan satu kelas aku kat SMK Paka pun turut mendaftar kat U ni. Tapi berlainan course. Lia dan Che Nor masing2 ikuti jurusan sains komputer.. Aku pulak akan jadi Budak Bio... Kat U tu, bila sebut Budak Bio, mesti senang nak cari.. Dok kelek buku jerlah... Hehehe...



Ni sewaktu orientasi...


Bersama-sama Prof Madya Dr.Effendy sewaktu matapelajaran Anatomi

Sewaktu ekspo Pembentangan Hidupan Liar
( Double Helix Club)


Di kampus ni, aku mula berkenalan ngan Yan dan Nani... Dia orglah best friend aku merangkap roomate dan coursemate... Best friend aku yg lain laks ialah Atie, Su, Xin Li, Ida Penang dan Kak Elly. Ke mana2 kami sentiasa bersama. Bila time kuliah, buat coursework...Tulah geng kami... Course Bio hanya ada sorang jer jejaka Melayu... Rizal. Yg lain Chinese... Tapi mereka ok... Antaranya Wai Mun, Ah Lok, Kok Chai, Chua dan Ng Chin Soon. Senang jgklah bekerjasama...





Gambar2 ni time kami g outing... Biasanya time kena outing apabila paper Ekologi... Best sangat2... Paling best mandi air terjun... Tapi assignment tetap kena buat.... Pandai2lah... Sambil menyelam minum air.



Aku mula meminati BIO coz aku punyer PA kan sgt baik... Caring... Dr. Effendy... Dia cukup baik.. Aku kagum dan amat menyayanginya... Kini dah jadi Prof Madya rasanya kat UMT. Dialah lecturer, dialah bapa ketika di sana. Apa2 masalah aku selalu berjumpa dgnnya... Dia understanding... Dan sebab itu aku mula jatuh hati kat dunia BIOLOGY... Kerana dia...

Supervisor utk final year project aku... Dr. Aziz... Dialah lelaki pertama yg buat aku jatuhkan air mata... Garang.. Tapi aku tau disebalik semua itu ada hikmahnya... Dr. Aziz tegas orangnya. Dia mahukan yg terbaik utk studentnya.. Aku mula memahami dia... perangai dia...dan wataknya.. Dan akhirnya... berkat usaha, kerajinan, x putus asa, penat jerih aku berbalas jua... Aku korbankan cuti semester aku krn projek aku. Siang malam aku dok di lab Planktonologi menjalankan research pengkulturan Spirulina... Spirulina plantesis... Dan hasilnya.. Aku dpt A... Happy sangat... Pernah juga dapat Sijil Anugerah Dekan sepanjang 6 semester aku di sana ( taklah straight 6 semester tu aku dpt.. tapi adalah jgk terselit ). Target aku nak sambg master setelah tamat belajar... Dengan keputusan aku tu, aku yakin x ada masalah utk sambg belajar aku... Yalah..cita2 nak jadi lecturer.
"Kat bawah ni gambar aku bersama-sama Prof Madya Dr. Effendy (berbaju biru) dan Dr.Aziz Ahmad (berbaju sedondong ngan aku..hehehe...)"




Betullah kata org... Kita hanya merancang, Tuhan menentukan.. Alih2 aku tergatal tgn isi borang KPLI.. Sekali dpt... Ya Allah... Aku ralat dan buntu ketika itu... Hemmm... Aku tahu Dr. Aziz kecewa dgn keputusan aku... Dia nak aku sambg master... Kerjasama dgnnya untuk menyiapkan thesis pengkulturan tumbuhan2 liar... Aku pun kecewa jgk... Tapi.. Ntahlah.....

Aku sempat jgklah jadi Research Assistant kat KUSTEM (kini dikenali UMT) tu sebelum ikuti program KPLI. Bolehlah..cari pengalaman... Hujung minggu aku blk kg... KT-Paka...tunggang motosikal KRIS.. Hahaha..tu jer mampu hasil gaji aku jd RA... Mau kebas satu badan... Tapi..lama-lama dah biasa... Seronok jgk bila ingat zaman2 muda2 dulu... Kenangan yg tak mungkin aku padam buat selama2nya...

"Bersama-sama rakan RA di KUSTEM"

2 comments:

  1. banyakner gmbar2 lama... semua mcm budak2 lg masa nie ..hehe..

    ReplyDelete
  2. Hehehe... Blm matang lg... Tapi sekarang ni pun baru setengah matang kot... Huhuhu...

    ReplyDelete

mY MEmoRieS


Ingatan Untuk Mu... Ingatan Untuk ku

Ingatan Untuk Mu... Ingatan Untuk ku

National Geographic POD